Verlies- en rouwbegeleiding

Rouwen is hard werken. Welk verlies je ook geleden hebt. De dood van een geliefd persoon of  het verlies door een scheiding of het verlies van gezondheid. Dat kan allemaal gevolgen hebben voor je werk en levensperspectieven waardoor er een stapeling van verlies kan ontstaan.

Rouwen is een nieuwe levenskaart tekenen die richting en zin geeft. Je zet stappen, en toch kun je nauwelijks spreken van een chronologisch verloop. Rouwen is eerder een cyclisch gebeuren, dat zich voortdurend beweegt tussen polen van loslaten en vasthouden, tussen niet willen of kunnen, vergeten en toch weer openstaan voor nieuwe levenservaringen.

Iedereen heeft zijn persoonlijke ‘wegenkaart’ van het leven. Als iemand of iets wegvalt dan verandert de tot dan vertrouwde wereld. Alles en iedereen lijkt anders te zijn. De wegaanduidingen kloppen niet meer, de veilige plaatsen van toen zijn verdwenen. Verder gaan durf je niet, want waarheen moet je gaan? Stilstaan kun je niet want dat doet teveel pijn

Als je rouwt, sta je voor de uitdaging om die ‘nieuwe’, ongewenste, maar heel reĆ«le wereld te verkennen, om stap voor stap een nieuwe levenskaart te tekenen die richting en zin geeft.

Er worden in het rouwproces verschillende taken onderscheiden die uiteindelijk kunnen helpen om het verlies te verweven met je leven. Het moeilijkste is om de realiteit van het verlies onder ogen te zien, de pijn en het verdriet ervan te ervaren. Soms verzwelg je erin en soms ren je erbij weg met alle gevolgen voor je lichamelijk of geestelijk welbevinden. Je kunt bv. de nacht en de dag gaan omdraaien, last krijgen van depressieve gevoelens en gedachten, teveel gaan drinken, slecht gaan eten, je lichamelijk gaan verwaarlozen… Je hebt mogelijk het gevoel dat je in cirkels rondloopt in dit rouwlandschap.

Mocht je dit herkennen dan kan een traject rouwbegeleiding een professionele steun in je rug zijn. Door even samen die weg te gaan kun je een nieuwe wegenkaart leren tekenen die je door je rouwlandschap heenleidt. Daardoor kan gebeuren wat je niet voor mogelijk had gehouden nl. dat je echt wel verder kunt gaan met dat wat verloren is. Het heeft zijn eigen unieke en onvervangbare plaats gekregen die je meeneemt naar je nieuwe toekomst.