VOOR WIE?

Henk Visch

Voor iedereen die te maken heeft met verlies. Het kan zijn verlies door (naderend)overlijden, scheiding, gezondheid, werk, ideaal of toekomstperspectief. Er zijn vele soorten van verlies, soms klein en soms heel groot. Het ene verlies kunnen we bevatten, het andere is zo omvattend dat we even niet verder kunnen zodat professionele hulp noodzakelijk kan zijn.

Naast dat ik me richt op de naasten die iemand of iets verloren zijn in het leven of door de dood is een speerpunt in mijn begeleiding stervensbegeleiding en dan werk ik m.n. met het Ars Moriendimodel.  Vanuit een open ruimte kunnen de verschillende facetten van het diamant model worden verkend. Het gaat dan om de spanningsvelden tussen het ik versus de ander, het doen en laten,  vasthouden en loslaten, vergeven en vergeten, geloven en weten. Allerlei levensthema’s en -vragen richting het naderen levenseinde kunnen zodoende aan bod komen en aanzetten tot handelen. Zoals iemand onlangs tegen me zei: Iedereen wil met een schone lei vertrekken.

Verder ben ik óók gespecialiseerd in het omgaan met chronische ziekten zoals kanker. Wat doen de behandelingen met je? Lichamelijk, psychisch, emotioneel? Hoe ga je om met een geschonden lichaam na een borst- of andere amputatie? Het verlies van je haar? Gevoelloosheid in vingertoppen en tenen? Als je ‘beter’ bent verklaard hoe ga je verder met je verloren energie, de restverschijnselen na de behandelingen van operatie, bestraling, chemo, medicatie?

KLACHTEN

Je hebt wellicht problemen met het leggen van contacten, het aangaan van verbindingen, het verlies van werk, het ervaren van intimiteit en seksualiteit en het opnieuw betekenis geven aan je leven.
Je kunt overvallen worden door angsten, verdriet, boosheid en schuldgevoelens. Last hebben van piekeren, concentratie- en focusverlies, slapeloosheid, lichamelijke klachten en toenemende vermoeidheid.

CONTACT

Herken je iets van het bovenstaande en kun je even een professioneel steuntje in de rug gebruiken dan nodig ik je uit contact met me op te nemen. We kunnen dan bespreken of mijn werkwijze past bij jou als persoon.


 Vele wegen kent het leven, maar van al die wegen
 is er één die jij te gaan hebt.
 Die éne is voor jou. Die ene slechts.
 En of je wilt of niet, die weg heb jij te gaan.
 De keuze is dus niet de weg, want die koos jou.
 De keuze is de wijze hoe die weg te gaan.
 Met onwil om de kuilen en de stenen,
 met verzet omdat de zon een weg
 die door ravijnen gaat, haast niet bereiken kan.
 Of met de wil om aan het einde van die weg
 milder te zijn, en wijzer, dan aan het begin.
 De weg koos jou, kies jij hem ook?

Hans Stolp, naar Dag Hammarskjöld