WERKWIJZE

LICHAAM EN ERVARINGSGERICHT

De gebeurtenissen die we in ons leven meemaken gaan vaak gepaard met verlies- en rouw. Daarbij worden veel emoties in ons lichaam opgeslagen. Onze rouw kent vaak geen taal en geen woorden. Als we iets of iemand verliezen is er een schreeuw, letterlijk of meer verstopt in het lichaam. Hierdoor raakt onze levensenergie geblokkeerd. Contact met anderen en de verbinding met het leven wordt moeizamer. Als we ons eigen leven dreigen te verliezen kan er verzet ontstaan tegen het naderende einde. Hoe kom je uit deze impasse?

Tijdens de begeleiding maak ik gebruik van verschillende lichaamsgerichte methodes. Ze maken allen gebruik van de ervaringen en dieperliggende gevoelens die in ons lichaam zijn opgeslagen. Ze helpen je helder te krijgen wat lijfelijke gevoelens op dat moment aangeven over je leven. Stapsgewijs leer je luisteren en handelen naar wat je lichaam en je onbewuste je vertellen.

Mijn begeleiding is erop gericht dat je in de loop van de tijd in staat bent om weer opnieuw contact te maken en je te verbinden met anderen en het leven. Het is gericht op heling en innerlijke groei.

Tijdens de begeleiding in het stervensproces maakt ik gebruik van het Ars Moriendi Model d.w.z. de kunst van het sterven zodat je kunt komen tot passende stappen richting afronding en het loslaten van je leven.

Als het passend is, maak ik gebruik van creatieve werkvormen zoals schrijven, tekenen en boetseren.

Momenteel maak ik veel gebruik van wandelcoaching. Het zet je fysiek en mentaal in beweging en je gebruikt al je zintuigen waardoor je snel tot de kern van de vraag kunt komen. De metaforen uit de natuur helpen bij het zoeken naar antwoorden op je levensvragen.

Ter ondersteuning van de begeleiding kan ik ook een ontspannen lichaam- of handmassage aanbieden.

Ik werk nauw samen met thuiszorg, uitvaartondernemers, kerken, huisartsen en anderen.

BETROKKEN EN RESPECTVOL 

In de ontmoeting ben ik aandachtig, betrokken en luisterend aanwezig. Ik ben daarin respectvol, transparant, nieuwsgierig en creatief.

INTAKE EN AFSPRAKEN

Tijdens het eerste gesprek verkennen we je hulpvraag en bespreken we of ik vanuit mijn professie iets voor je kan betekenen. We komen met wederzijdse instemming tot een werkovereenkomst en maken een inschatting over het te verwachten traject, zodat je weet waar je aan toe bent. Tijdens de daaropvolgende intake gaan we samen op zoek naar hulpbronnen en betekenisvolle doelen. Tijdens de voortgang zullen we regelmatig evalueren en de doelen zo nodig bijstellen om tot een goede afronding te kunnen komen.