Levensbedreigende ziektes zoals kanker

‘Als je geconfronteerd wordt met een levensbedreigende situatie staat je leven volledig op zijn kop. Alle aspecten van je bestaan worden geraakt; je gezin, je familie, je werk, je doel in het leven, je energie, je lichaam. Alles wordt anders. Er breekt een periode aan van medische handelingen, lastige beslissingen, onzekerheid en angst. Angst kan zich gaan vastzetten in je lijf. Je gedachten gaan met je aan de haal. Het is moeilijk om rust te vinden. En juist dan is het fijn als je ondersteuning krijgt bij het omgaan met alles wat er op je af komt.’

Zo staat het in een handreiking die ik ontving van de initiatienemers van de Tabor Cirkel in Nijmegen. Te weten William Yang, Agnes van Swaay en Simone Diender, respectievelijk  psycho-energetisch therapeut ( Yoga), gezondheidspsycholoog en haptotherapeut. Ze werken samen in hun aanbod voor een ieder die getroffen is door een levensbedreigende ziekte. Ieder vanuit hun professionele invalshoek. Deze drieslag van samenwerken heeft zich al bewezen toen zij in het verleden het Tabor huis in Nijmegen oprichten, nu omgezet naar de Tabor Cirkel.

De Tabor Cirkel is een metafoor die verwijst naar een andere dimensie die zich kan openen. N.l. de ervaring van innerlijk licht dat als iets onvergankelijks in je is en uitstraalt. Deze ervaren ruimte gaat voorbij de sterfelijkheid en de eindigheid van je leven.

Nu ben ik hier in de Kempen bezig om deze Tabor Cirkel te implementeren. Ik ben al in contact met een Yoga docente en een haptotherapeut waar ik als verlies- en rouwtherapeut bij aansluit. Onze samenwerking moeten we nog uit gaan werken. De bedoeling is dat we ieder vanuit onze eigen professionele invalshoek je kunnen helpen in contact te komen met alles wat er aan gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwording aanwezig is. Je kunt gaan ervaren waar jou kracht zit, hoe je verbinding kunt maken met jezelf en je omgeving. Hoe je weer meer sturing kunt geven aan je leven en hoe er zelfs een mogelijkheid ontstaat voor persoonlijke en spirituele groei. Zo kan er ruimte komen voor hoop, vertrouwen en een nieuwe ervaring van zin en betekenis.

We kunnen in de toekomst naar elkaar doorverwijzen. Het staat je natuurlijk vrij om daar gebruik van te maken. Je kunt je ook aanmelden voor alleen gesprekstherapie bij mij. Ik ben naast dat ik professioneel deskundig ben ook ervaringsdeskundige omdat ik in 2013 de diagnose borstkanker heb gekregen. Ik heb alle behandelingen ondergaan van operatie, bestraling, chemo- tot hormoontherapie. Ik weet daardoor de zwaarte van de trajecten, de angsten, de vragen, de onzekerheden, de chronische klachten die kunnen blijven. En ik heb zelf ervaren hoe je weer nieuwe betekenis kunt vinden in het leven.